„Не изглеждаш незряща“ и Твърде млада си за да бъдеш инвалид“:

клеветите, насочени към млада жена с нарушено зрение 

  Чрез своя блог 22-годишна жена с увредено зрение разчупва стереотипа, по който младите хора с увреждания се възприемат от околните. На около 6 години Елин Уилямс от Конви е била диагностицирана с дегенерация на зрението. Малко преди да стане тийнейджър, получава документ за увреждане - слепота. 

  Елин разказва, че поради възрастта си редовно чува неверни неща относно състоянието си. Това е реалност, която се опитва да оспори чрез своя блог „Моят размазан свят“, който започва да списва на 16 годишна възраст.

 

  "Много хора коментират, че не изглеждам като незряща - това е нещо, което ми се случва доста често. В миналото са ми казвали, че съм твърде млада за да бъда човек с увреждане. такива неща.

„Ако трябва да съм честна, определено има много въпроси и заблуди, с които редовно се сблъсквам, особено онлайн. Това че споделям толкова много аспекти от живота си неминуемо провокира въпроси у четящите"."  

"Много хора смятат, че като хора със зрителни увреждания не можем да бъдем независими или да правим нещата сами. Опитвам се да предизвикам някои от тях чрез писането си."

  Елин "блогира" по много теми: мода, животът на хората с увреждания и т.н. Разказва, че преди да започне да пише в "Моят размазан свят" е търсила в интернет и други хора със сходни проблеми и интереси, с които да контактува, но без успех.  Споделя че иска да помогне на други, сблъскващи се със същите препятствия  и да  внесе яснота у посетителите на блога за живота си. Целта й: да представи реалистична картина за незрящите и това, че не винаги се вместват в изградения за тях стереотип. 

  "След като пораснах, у мен се пробудиха нови чувства", продължава тя: „Скръбта беше едно от най-големите предизвикателства. Болезненото усещане след прехода към нови аспекти от заобикалящия ме свят все още се таи някъде в мен .Когато ми поставиха диагнозата, бях твърде малка. През следващите години бях объркана - не разбирах защо никой друг не вижда света през размазани лещи като мен. Усещането, когато получих документа за слепота беше доста поразяващо. Случи се точно преди да вляза в тийнейджърска възраст, време изпълнено с промени. Да чуя думата "сляпа" беше изключително тежко и ме направи още по-несигурна. Чувствах се изолирана. Сърфирах онлайн в търсене на истории, за да се уверя, че не съм единствената. Попаднах на голямо количество медицинска информация и статистики, но се нуждаех от нещо реално. 

  Елин споделя, че позитивната й нагласа към живота й е позволила да се справи през тежките моменти и да придобие увереността да се постави над тези неща. 

  "Когато изляза навън, се движа с бял бастун. Започнах да се уча как да го използвам в началното училище. Страхувах се, тъй като за мен той беше като символ на увреждането ми. Не посегнах отново към него до 17-годишна възраст, но сега нямам  подобни притеснения."

"Когато започнах да свиквам с увреждането си приех обстоятелството, че съм с нарушено зрение - с всичките последици от това.  И реших, че бих могла да се възползвам от този опит и да го предам документално онлайн с надеждата да помогна на други в подобна ситуация."

  Елин смята, че е постигнала точно толкова, колкото много момичета на нейната възраст и че увреждането й не я е възпрепятствало в такава степен, до каквато някои хора биха могли да предположат. В момента тя работи в благотворителния сектор и задочно учи изкуства и хуманитарни науки в Отворения университет.

  Тя се специализира в областта на творческото писане и се надява да съчетава това в бъдеще заедно с благотворителната си дейност.

  "Винаги съм разчитала на голяма подкрепа от приятелите и семейството си. Същото беше и в училище. По онова време ползвах личен асистент, който да адаптира материалите ми, да ми съдейства при посещаване на уроци,  и да записва и чете домашните, които ми даваха учителите. 

„В момента живея със семейството си, но да живея самостоятелно е една от близките ми цели. 

  „Има приспособления за дома, които ти позволяват да правиш основни неща. Например, готвенето може да стане достъпно чрез говорещи везни. Използвам устройство за индикация на нивото на течността, което се поставя върху чашата и то издава звуков сигнал, когато течността достигне до горе. Изобщо, Много такива неща, които могат да улеснят живота на хората с увредено зрение.

  „Самите ние измисляме много алтернативни и креативни начини за изпълнение на задачи.“

  Блогът на Елин придоби широка популярност и днес последователите му са повече от 10 хиляди. - Много от тях са млади хора с увреждания, също като нея, които оценяват възможността да общуват и споделят.  

  „Честно казано, Беше доста объркващо за мен, тъй като ме доведе до толкова много други хора в подобна ситуация.

„Това ми отвори очите за свят, за който никога не съм предполагала че съществува. 

Определено намерих много приятели, които също са с увреждания. Прекрасно е да можеш да се свържеш с някого и да споделиш своя опит. " 

 

 

Превод:

Александър Велков

 

Дата на публикация:

2 януари 2021

 

Източник:

https://www.walesonline.co.uk/news/wales-news/you-dont-look-blind-youre-19543811