Незрящ Дядо Мраз поздравява минувачите в Нижни Новгород

В навечерието на Нова година Алексей Гришаев, заедно с кучето си  водач, носещо торба със сладкиши на шейна, излиза всеки ден по улиците, за да даде на децата и възрастните усещане за празничност. Той прави това от 27 години: първо в Городец, а отскоро и в Нижни Новгород.

  Алексей е с увредено зрение. Изобщо не вижда с дясното си око, а с лявото трудно различава контури. Но не смята да се отказва от доброволческата си мисия. 

  - Като дете не съм получавал подаръци от Дядо Мраз, Затова на 13-годишна възраст реших, че ще дарявам на хората щастие чрез неговия образ.", сподели Алексей Гришаев с кореспондента на "РГ". - Възрастните понякога са дори по-щастливи. Веднъж мъж, който, съдейки по гласа му, беше над 40, смутено попита дали може да ме докосне. Защото от дете знаел, че Дядо Мраз е студен. Когато Алексей раздава подаръци чувства хората като част от собственото си семейство, Че светът е приказка, че няма ежедневни неудобства, грубияни, житейски проблеми ...

 

  Алексей си дава душата за своя лабрадор Дани и свързва плановете за бъдещето си с него.

  „Дани е моят новогодишен елен“, усмихва се разказвачът. - Искам да направя резиденция на Нижегородски Дядо Мраз за деца с увреждания, един вид музей на приказките. Дани ще бъде като лекарство в него. В края на краищата е доказано, че когато специални деца галят животно, то има лечебен ефект върху тях.

  Самият Алексей има лечебен ефект върху страничните наблюдатели. Великолепна кожена шуба, изработена в една от фабриките в Иваново, боядисан ръчно от занаятчия от Городец костюм, червени ботуши по поръчка - всичко това, съчетано с добрината на стареца кара хората да се усмихват широко и да вадят телефоните си, за да си направят селфи с приказен характер.

  Алексей купува подаръци за своя сметка. "Работя усилено за това." Основният му източник на доходи са масажните сесии в един от медицинските центрове. Съдейки по отзивите в социалните мрежи, Алексей е истински професионалист със силни и сръчни ръце.

"Понякога възрастните, след като са получили подарък, танцуват като петгодишни. И някои плачат

  През зимата той си докарва допълнително, стоейки около новогодишни елхи и на корпоративни партита. Но за сираци, хора с увреждания и в манастири прави всичко безплатно. 

  Благотворителността му не остава незабелязана. През 2018 г. Алексей бе поканен в телевизионното предаване "Полето на чудесата" в знак на уважение и по повод четвъртвековния му вълшебнически стаж. Присъствала Снежанка (журналистката Надежда Поволжская от Городец).

- Пожелавам здраве на хората през следващата година и страхът да напусне сърцата ни", каза на изпроводяк Алексей, - "Страхът ще изчезне и всички болести заедно с него! Вярвам в това."

Превод:
Александър Велков

Дата на публикация:
28 декември 2020
 
Източник:
https://rg.ru/2020/12/28/v-nizhnem-novgorode-prohozhih-pozdravliaet-nezriachij-ded-moroz.html