"Започвам трети живот" Незряща жена от Воронеш в търсене на щастието

Жителката на Воронеж Мария Мишина губи зрението си на 29-годишна възраст. Това се случило внезапно, в чужда държава - Турция. Сега тя е с увреждане на зрението - първа група. Не може да работи, но на 44-годишна възраст се занимава активно с танци, плете възглавници и играе KVN (руски: Клуб весёлых и находчивых), по-известно със съкращението си „КВН“ (ка-ве-ен), е руско телевизионно състезание, в което отборите, състоящи се предимно от студенти, се състезават по остроумие чрез отговори на въпроси, импровизации, предварително подготвени сценки и други - Бел. прев.), а също така изработва съдове от глина и се радва на всеки ден от живота си. Кореспондентът на AiF-Воронеж посети Мария и научи какви препятствия преодолява по пътя си и защо винаги, въпреки трудностите,  се усмихва. 

 

Мария обича дрехи в ярки цветове.

 Живот преди и след

  Посреща ме в черно-бяла пола, жълта тениска и яркочервен клин. Споделя, че въпреки че не вижда нищо, ярките цветове на дрехите развеселяват. Майка й й помага да различава цветовете. Денят на тази жизнерадостна жена е планиран до минута. Сутрин - репетиция на KVN, вечер - керамика, между тях трябва да остане време за почистване на апартамента, да се помогне на възрастните родители в домакинството, а също така да се изпече ябълков пай в чест на журналистите.  

„Всъщност не винаги съм била такава. Преодолях период на депресия. След като загубих зрението си ме спохождаха лоши мисли “, припомня си Мария.

Целият живот на Мария Мишина бил разделен на „преди“ и „след“ загубата на зрението. По образование е шивачка. Можела да шие не само дрехи, но и обувки. През първото десетилетие на века, заедно с майка си и брат си, откриват семейно ателие: майката крояла, а Маша и брат й шиели. След като не потръгнало Мария се захванала да продава дини на пазара. Така се случило, че се запознала с професионални танцьори, завършили хореографско училище. Момичетата танцували в шоу балет и обикаляли Турция. Преди това Маша била танцувала само в дискотека и като дете, когато ходела в танцов клуб. Когато новите й  познати й предложили да се присъедини към балета, тя се съгласява и през 2003 г. заминава за Турция.

   „Всичко беше съвсем официално. Имаше работна виза, чуждестранна трудова книжка, медицинска книжка. Започнахме да работим едва след разрешение от местната полиция“, разказва героинята.

  Основната дейност на момичетата била шоу балет. Но освен това те се занимавали с консумация и общуване с гостите на клуба -  бел. Ред.). Схемата била следната: мъж поръчва чаша кола и плаща пет евро за нея - пет пъти повече от обичайната цена - за да седне няколко минути на маса с красиво момиче.

  В същото време било необходимо да се говори турски. Мария си спомня, че го е научила за шест месеца. Помогнали й SMS-ите от турски поклонници. Често се получавало така: някой й изпращал съобщение, например „Обичам те“, а Мария го "дешифрирала" и записвала в тетрадката си с руски превод. 

Преследване на пари

  Първият договор на момичетата продължава шест месеца. При втория те решават да спестят пари за мениджъри и работна виза и отиват в Турция с туристическа.  Започнали работа в клуба неофициално. Веднъж празнували рождения ден на един от партньорите си. Решили да разнообразят банкета с бутилка местна водка - раки. 

„На масата имаше пет момичета, всички пиеха абсолютно едно и също. След това си легнахме. Събудихме се и всичко беше наред. Вечерта изведнъж получих киселини, после гадене, на следващата сутрин стана още по-лошо. Въпреки това работих през нощта. На следващата сутрин отново се чувствах зле, а Вечерта ме отстраниха от работа и си останах вкъщи.  Когато на другата сутрин момичетата се прибраха от работа, една от партньорките ми ме погледна и каза: „Нещо не е наред с теб, зениците ти са разширени“. Започвам да отговарям нещо, а тя: "А какво ти има на говора?", "Речта ми беше забавена", спомня си героинята.

На третия ден след злополучния празник Мария е откарана в турска клиника и веднага е настанена в реанимация.

„Капеха ми много капки. Дойдох на себе си и установих, че нищо не виждам. Тази тъмнина продължи една седмица “

  Но Мария не могла веднага да се прибере в Русия. В продължение на една седмица тя чакала своя приятелка, която трябвало да си изпълни договора и след това да отиде в Москва заедно с партньорката си.  Прекарала тези седем дни в пълен мрак. Лекарите вдигнали ръце и казали: "Иншалах", тоест "Това е волята на Аллах" и нарекли състоянието "прединсулт".

  Седмица по-късно зрението й започнало да се връща. Мария разказва, че през цялото това време се е молила на икона на Исус Христос, която случайно била попаднала в джоба ѝ. С нея тя заспивала и се будела, без да я изпуска. 

  В един момент си помислих, че виждам движение. След това всеки ден започвах да виждам все повече и повече - светлина, предмети. И аз заявих, "Никъде няма да ходя! Оставам в Турция." Зрението ми започна да се връща! Къде можех да отида, след като бях похарчила всичките си пари за лекари. И наистина, зрението й се върнало на 70% “, споделя героинята.

  Двата месеца, в които Мария имала право да остане в Турция с туристическата си виза изтекли. И тя се върнала от Истанбул във Воронеш. Отишла в местната болница. 

Завръщане у дома

  „Беше 2006 г. Веднага след като се върнах в Русия отидох на преглед при специалисти. В платена клиника ми откриха множествена склероза. Това е неврологично заболяване, по време на което човек се превръща в зеленчук - мозъкът и нервните клетки, крайниците отмират. Смея се и казвам на лекарите: паметта ми никога не е била перфектна, но все пак сякаш помня всичко “, връща се назад Мария.

  Точна диагноза не е поставена. И въпреки че момичето преминава през много лекари, всички те единодушно заявяват, че състоянието й не е вследствие от отравяне с метил. Както и на микроинсулт. Томограмата не показва увреждане на мозъка. В крайна сметка случилото се си остава загадка. С танцовите пътувания било приключено. Мария не е обвинявала никого. 

  „Имам своите подозрения, но не искам да отправям прибързани обвинения. Всички сме хора. Съществува завист в женските среди - коя ще привлече по-богат турчин, който да й даде повече пари под масата или да й донесе подарък. Мислила съм си, че причината може да се корени в завистта на другите", казва Мария.

Да живееш на тъмно

„Отначало доста се самосъжалявах. Как щях да живея? “ Представете си колко е трудно: да си виждал света и в един момент това да ти бъде отнето“, спомня си Мария.

  Когато жената губи зрението си, идва най-трудният период от живота й, но точно тогава намерила и любовта. 

  „Срещнах бъдещия си съпруг. Носеше ме на ръце, мислех, че съм в приказка. В болницата - с мен, по изследвания - също. Бях като принцеса, приятелките ми завиждаха: „Как те обича. От работа бърза да отиде при жена си “, спомня си Мария.

  Живели заедно седем години, след това се оженили и почти веднага се развели. Две години преживявала развода и тогава нещо в нея сякаш се преобърнало и тя се променила.  Причините за развода били пълната несъвместимост и различия в духовността.

  „Отначало го преживявах силно, а след това отидох на поклонение в манастира Костомарово. Екскурзоводката ме попита: "Защо съм предприела такова пътуване? Отговорих: „За да се науча да прощавам". След това животът ми наистина стана по-лесен. Простих на него и жената, при която отиде. Очите ми се отвориха ”, продължава Мария.

 

Трети живот

 

Сега Мария има богат и щастлив живот. Вкъщи я очакват родителите й, на гости идва 22-годишен син от юношеска любов, който наскоро е завършил хореографско училище. Освен това тя има огромен брой верни приятели.

„Третият ми живот започна. Единият беше преди загубата на зрението, вторият - докато бях омъжена, и този, който живея сега. Започнах да разбирам, че има много хора, готови да помогнат. Стартирах лична страница във ВКонтакте, срещнах незрящи деца, присъединих се към интернет общността на слепите “, споделя героинята.

  Веднъж на Мери било предложено да участва във фестивал. След като научила за предишното й хоби координаторката в ултимативна форма я помолила спешно да подготви танц, който да бъде изпълнен в град Бобров. Сега героинята нарича този „приятелски удар“ съдбовен:

 

  „Първото излизане на сцената беше нещо ... разбрах, че ако съм там - значи мога. Това е такъв адреналин. Не са толкова важни аплодисментите, колкото емоциите. Получих такова голямо признание. Добрите хора влияят на нашите победи. "

  През 2015 г. Мария танцува на песента Modern Talking „No face, no name, no number“ („No face, no name, no number“ - бел. Ред.). Сценографията съвпадаше едно към едно с идеята на песента: Появява се с маска, покриваща лицето.

  Много неща в живота си героинята дължи на случайността. Пример за това е поканата й да участва в KVN. Интересното е, че попада там заради цветните клинове.  При набирането на нови артисти в отбора на KVN, редакторът казал: „Намерете човек, който има поне няколко чифта разноцветни панталони. И по съвет на приятели тя се включила. 

  Успоредно с това тя посещава грънчарско училище. Веднъж седмично преподава безплатно и раздава всичко направено от нея на приятели. Твърди, че печеленето на пари от чужда доброта е грозно и подло.

  Съвсем случайно Мария, която знаела как да шие, но мразела да плете, се захванала и с такова занимание. „Пухкава прежда buf - любов от първо докосване“, казва майсторката. Сега тя сама измисля модели за плетене, а стаята й е осеяна с разнообразни кръгли възглавници - всички те също в ярки цветове. Понякога Мария продава изделията на пазара близо до дома си. 

  „Случва се да се изгоря, когато наливам вряла вода върху бурканчетата с компоти. Не е болка за умиране - духвам и отминава. Убождам се с иглата и си мисля: „Ами нищо, пускането на кръв е полезно.". Едно момиче наскоро ми каза, че съм щастлива и за мен не можеш да кажеш, че имам проблеми. И аз й отговарям - нямам проблеми. Аз съм щастлив човек, наистина щастлив ”, завършва героинята.

Превод:
Александър Велков
 
Дата на публикация:
22 октомври 2020 
 
Източник:
https://vrn.aif.ru/society/persona/nachalas_moya_tretya_zhizn_nezryachaya_masterica_iz_voronezha_o_poiske_schastya