Незряща жена основа първата детска градина за слепи деца в Тибет

"Не мога да се видя в огледалото и нямам нужда от него. Но и аз като другите жени обичам да се гримирам. Обичам и да се обличам добре: мисля, че по този начин показвам уважение към околните", споделя Кийла.

  В продължение на 6 години 34-годишната жена работи като секретар във фондация Fukang Angle, която е част от фармацевтичната компания Tibet Fukang Medical Corp. Към компанията е и една от малкото големи частни болници в автономния регион Тибет.

  Кийла е родена в селско семейство в крайградския квартал Шигаце. Тя, както и двамата и братя, са незрящи по рождение. На 12 годишна възраст е записана в специалното училище „Брайлово писмо без граници“, основано през 1998 г. в Лхаса.

 

По време на тригодишното си обучение се научава да ползва писмено и четимо брайлова азбука на китайски, тибетски и английски. Освен това в училище я научават да готви и масажира. По-късно Кийла получава възможност да учи в Totnes European School в Лондон. 

  Кийла основава първият център за незрящи масажисти и първата детска градина за незрящи деца в автономния район на Китай Тибет. За онези, които не могат да видят света, тя се е превърнала в добър наставник.

  През 2013 г. Кийла започва да търси нова работа: Желанието й е да помага на другите. Тя се обажда на президента на фармацевтичната компания Tibet Fukang Medical Corp и му разказва за амбициите си. Впоследствие е наета. 

  "В началото ми беше трудно да общувам със зрящи колеги, но не се оплаквах, тъй като те също не знаеха как да общуват с незрящи - припомня си тя. - "Когато ми дадоха да проуча информация за фонда на хартия, помолих ги да изпратят електронен вариант, за да мога да я изслушам чрез компютъра си"

  Кийла се научава да се адаптира към новата работна среда. Скоро за нея не е проблем да отиде до кухнята и да си налее вода. Тя се приспособява толкова добре в офиса, че един от служителите дълго не може да повярва, че е незряща"

Нейните задължения включват работа в офиса, пътувания за предоставяне на образователна и медицинска помощ на незрящи, както и финансова помощ за бедните жители на района от името на фондацията.

  От основаването си през 2013 г. фондацията е осигурила медицински грижи за 500 пациента, 200 ученика от гимназията и колежа и над 100 жители с финансови затруднения, тази статистика е предоставена от Лиу Сяосяо, заместник генерален управител на Fukang Angle Foundation. Понастоящем организацията предоставя финансова подкрепа на 30 студента и 10ученика, които получават 6 000 юана (918 долара) годишно.

През 2020 г. фондът планира да инвестира над 3 милиона юана в различни благотворителни проекти.

"Въпреки факта, че Киила е незряща, върши работата си перфектно. Тя е много способен и волеви човек. Може да прави всичко, което правят другите хора, уверена е в себе си и не се нуждае от съжаление. Постигнатото от нея е в резултат от упорита работа и никой не може да я замести ", добавя Лиу.

Превод:
Александър Велков
 
Дата на публикация:
28 декември 2020 г.
 
Източник:
https://rg.ru/2020/12/28/nezriachaia-devushka-osnovala-pervyj-v-tibete-detskij-sad-dlia-slepyh.html