Майка създаде невероятна сензорна стая за дъщеря си само за 300 паунда

  Желанието на 27-годишната Кирсти Далас било да създаде специално пространство само за дъщеря си Есме, страдаща от състояние причинило зрително увреждане и затруднения в сензорните възприятия. 

  Тя бързо осъзнала, че разходите могат да станат твърде големи. затова решила да поеме проекта в свои ръце.

Само за четири часа - и само за 300 паунда майката успяла да направи невероятна сензорна стая за Esmé.

 

„Основното съображение, което имах при създаването на стаята, беше тя да не е прекалено претрупана, тъй като това би предизвикало сензорно претоварване", разказва Кирсти пред LatestDeals. ‘Знаех точно какво искам да постигна, тъй като съм наясно какво прави и какво не харесва Есме.

‘Осветлението беше от най-голямо значение.

‘Първо, премахнах цялата бъркотия под стълбите. След това сложих килима, използвайки остатъци от други постелки. Разположих дунапренени парчета от Ikea, които струват по 22 британски лири, върху горната част на килима. Сложих и върху стените, като ги изрязах според нуждите.

‘Огледалата струват 4 паунда за четири броя от Ikea и са фиксирани към стената със самозалепващите се ленти, с които се доставят.

‘Двете развлекателни тръби (mood tubes)  са от Learning Space и струват между 70 и 120 британски лири. След това добавих другия вид тръба(bubble tube)  във формата на балон, може да се намери в  Asda, Argos, The Range.

Разположих балонната тръба върху светлинната, за да се получи по-голяма височина, така че Есме да я вижда. Поставих това устройство в в ъгъла, където са и огледалата, така че когато е осветено, отражението да изглежда по-светло, а пространството - по-голямо“ 

Кирсти купила UV лампа за £ 50 от Amazon, която върви с UV пастели, с които могат да се правят рисунки по стените.

Добавила към покупките UV ленти от Amazon (12 британски лири за 12 броя), използвайки ги за дизайн на тавана. Впоследствие добавила UV звезди и луни с възможност за докосване (moons for an extra touch) от Leaning Space за съответно 4,99 паунда и 6,99 паунда).

  За уютния ъгъл тя поставила голям, разточен пухкав спален чувал, който лесно може да се разгъне.  

Семейството е развълнувано от крайния резултат - и Есме е очарована от своето ново пространство.

‘Сензорната стая изглежда по-добре, отколкото бих могла да си представя. Доволна съм от всеки един детайл“, споделя Кирсти. ‘Това е всичко, което някога съм си пожелавала за Есме, тъй като тя не може да извлече радост от много от обичайните неща, с които играят четиригодишните.

"Харесва й да прекарва времето си там и да се отпуска на фона на музикалната тема от "Замръзналото кралство".

  ‘Тя е толкова спокойна в стаята, че може да седи там с часове. Освен това помещението оказва положително влияние върху начина, по който тя обработва информацията - визуално, слухово и тактилно. Както и за подобряването на фината й моторика." 

‘Тя не обича всичко да се случва едновременно, така че включвам само светлинната лента и "балонената" тръба. След това мога да съчетая UV светлината със тази от другата тръба и музиката.

„Исках Есме да има собствено пространство, за да разпуска от шумната лудница, каквато представлява дома ми. 

  Кирсти споделя за проекта си във Facebook, където снимките бързо получили хиляди харесвания и коментари.

  Майката се надява, че споделянето за начина, по който тя е създала стаята, може да помогне на други родители на деца със сензорни проблеми. 

„Esmé има тежко церебрално зрително увреждане (CVI). Мозъкът не може да обработва информацията, пристигаща от очите чрез зрителните нервни пътища. Кирсти има и друго дете - петгодишният Картър. Тя разказва за състоянието на дъщеря си: ‘Регистрирана е като незряща. Очите и са напълно здрави, но проблемът е в мозъка" 

  Става дума за рядко неврологично генетично заболяване, - понтоцеребеларна хипоплазия.

„Това е застрашаваща живота болест, от която страдат около 100 деца по света и няма лечение“, каза Кирсти. ‘Винаги сме я хранили с помощта на сонда и е свързана денонощно към кислороден апарат и пулсомер.

Допълнителни увреждания са епилепсията, дистонията, микроцефалията и глобалното забавяне на развитието. Използва кислород денем и нощем, има нужда от смукателна машина, за да контролира слюнката си и е предразположена към инфекции на горните дихателни пътища. Казаха ни, че няма да доживее до две години, но Есме вече е на четири.

  На базата на опита, който е натрупала Кирсти съветва следното: 

‘Ако сте родител на дете със зрителни увреждания и искате да направите подобна сензорна стая, бих ви посъветвала да започнете с бюджета." 

‘Има шанс една подобна стая да ви излезе почти без пари. Цената на специализираните продукти може да достигне 10 пъти по-висока от нормалната, но по магазините (на high-street като Home Bargains, B&M или Argos)    ще намерите доста предмети, които също са подходящи за сензорно помещение. 

‘Понастоящем работя, но не мисля, че ще мога да се върна на пълен работен ден след затварянето поради пандемията, тъй като състоянието на Есме се влошава‘ Може би ще се насоча към нещо друго, като например да правя сензорни стаи.’

Превод:
Александър Велков
 
Дата на публикация:
12 януари 2021 г.
 
Източник:
https://metro.co.uk/2021/01/12/mum-makes-incredible-sensory-den-for-visually-impaired-daughter-for-300-13887392/