Как незрящ пекар стана блогър

Павел Василиев е весел пекар, семеен човек и блогър от Кемеровска област. Той прекарва цялото си свободно време в кухнята: пече марков хляб, пайове, кифлички с различни пълнежи за любимото си семейство, приготвя удивително сочно птиче месо и знае рецептата за най-вкусните котлети. Мъжът снима процеса на готвене и качва видеоклипове в канала си в YouTube „Кухня за слепи“.

Основната характеристика на неговия блог е, че Павел готви чрез докосване и определя дали ястието е готово само посредством обонянието си. Мъжът започва да губи драстично зрението си преди повече от десет години. Сега вижда само фини силуети. Павел разказа за своя блог, кулинарни тайни и живот в почти пълен мрак пред изданието „Лабиринт 42“.

 

  „Печенето на хляб ми помогна да се справя с кризата“

Аз съм домакин, отглеждам деца и прекарвам цялото си свободно време в кухнята. Но не винаги е било така. По професия съм електротехник. Работил съм в мина, в офис, на строителна площадка, бях специалист по довършителни работи. Но един ден зрението ми започна чувствително да намалява. Причината е наследствено заболяване. Състоянието се влошава от външни фактори - стрес, физическа активност. Сериозната загуба на зрение започна, когато бях на  30, Сега съм на 42. Тоест от около 12 години живея в почти пълна тъмнина: виждам силуети и едва различавам цветовете.

  Първоначално изобщо нямаше положителни прогнози за възстановяване. Всички съвети и препоръки на лекарите се отнасяха само до едно - да се запази остатъчното зрение възможно най-дълго. Именно към това бяха насочени курсовете за лечение.

  С началото на тези проблеми започнах да търся активно нещо, с което да се занимавам. В продължение на шест години се опитвах да овладея животновъдството. отглеждах прасенца, кокошки, крава. Но не се получи: трудно е и разбрах, че не е за мен.

  През 2016 г. изпаднах в криза. Едва през 2018 започнах частично да излизам от нея. В началото на 2019 г. направих първите си опити в печенето на хляб. Това занятие ме очарова и ме изправи на крака.

Разбира се, след ослепяването животът ми се промени към по-лошо. Бих могъл да кажа, че в това има плюсове, че започнах да живея по-добре и по-забавно. Но, съгласете се, трудно е да свикнеш с това, че си зависим и не можеш да взимаш всички решения както преди. Психологически е тежко да се приеме. Но подкрепата на близките и ново хоби могат да направят чудеса.

„Все едно започваш да съществуваш наново“

Страстта към готвенето в живота ми е въпрос на шанс. Веднъж реших сам да сготвя и опека хляб. Просто вкъщи свърши, а в хладилника имаше тесто. Така постепенно се увлякох. Започнах да опитвам различни рецепти и да получавам радост от положителните резултати.

Най-много обичам да приготвям хлебни изделия. Самият процес на месене на тестото, последващото изчакване докато втаса, оформянето на изделията и печенето отнема време. И очакването на крайния резултат, особено когато всичко се получи, носи изключително удоволствие. Майка ми и съпругата ми винаги се радват на прясно изпечения хляб и обожават бисквити. Синът ми предпочита пица и всякакви пайове с пълнеж от месо. Всички обичат печено пиле.

Моето фирмено ястие е прост хляб с мая, който отнема поне 6 часа, от месенето до печенето. На семеен съвет решаваме, че ще изпечем такъв хляб и след това всички участват в приготовленията. Не пестя време за това начинание: поставям тестото да бухне в продължение на няколко часа - от два до шест. Пека, когато размерът му се удвои. Разбирам кога изделието е готово по миризмата. Обонянието никога не ме е подвеждало.

  След като размишлявах как да споделя творчеството и уменията си с другите, по съвет на близки, реших да стартирам собствен канал в YouTube. Най-важният ми помощник е синът ми Семьон, той е на 13 години. Снима и монтира видеоклиповете.

  Човек, който губи зрението си или вече го е загубил, постепенно свиква с домашната среда и му е доста удобно да върши всичко необходимо. Изначално хората не умеят да правят нищо. Същото важи и за слепите - все едно започваш отначало. Всяко действие се усъвършенства с течение на времето. Важно е да бъдеш търпелив и да не се отказваш.

Семейството ми е възхитено от хобито ми. В края на краищата, когато се прибереш вечер от работа или училище, е удоволствие да видиш прясно изпечени изделия и да усетиш вкуса чрез аромата им.  Много обичам да угаждам и да глезя близките си.

  „Отговорността за тях ме мотивира“

Оценявам положително това, което се прави за достъпната среда в нашия регион. Ясно е, че не всичко е толкова гладко, колкото бихме искали, но все пак. Не чувствам дискриминация, тъй като на челото ми не пише, че виждам лошо. Когато обясните на хората, разкажете им за вашата особеност, те проявяват съчувствие и оказват помощ.

Отначало, признавам, страхувах се да изляза сред хора. Имах съмнения как ще приемат в обществото човек като мен - с проблеми.  със зрението. Ами ако не ми помагат? Няма ли да ми се подиграват? Ще бъда безпомощен и на никой няма да му пука. Знаете ли, наоколо има много любезни и услужливи хора. Те ми помагат, подкрепят ме както с думи, така и с дела.

 

  Отнасям се положително към приобщаващото образование защото вярвам, че човекът с увреждания просто трябва да е част от обществото. И обществото трябва да свиква с това, че хората със специални потребности са част от него.

  Отне ми две години, за да преосмисля нещата. Немалка роля изигра и поддръжката на близките ми. Случаят ме срещна с кулинарията, в нея намерих изход от безизходицата, в която бях изпаднал. Съвети могат да се дават много, но всеки решава сам за себе си: дали да вярва в себе си и да не губи надежда или да се отчайва, да търси подкрепа в обкръжението или да се забие в ъгъла.

  Никога не бива да се забравя, че околните може и да са по-зле от вас. Отговорността за близките ми и желанието да бъда нужен е това, което ми помогна много и се превърна в мотивация за развитието ми.

            

 

 

 

Превод:

Александър Велков

 

 

Дата на публикация:

24 декември 2020

 

Източник:

https://labirint42.ru/novosti/sila-duxa-kuzbassa/osobaya-kuhnya-kak-nezryachiy-pekar-stal-blogerom.html