"Ако можех да прогледна, първото нещо, което бих искал да видя е лицето на жена си и финт на Зидан" Интервю-откровение с незрящият журналист и радиоводещ Игор Роговски - за живота в Русия, футбола, проблемите, Бога и любовта.

Съдбата ни събра с Радио VOS през лятото на 2018 г. - Коментирах няколко мача от Мондиала там, включително финала. Впечатлението от работата в екип беше приятно и не се оказа погрешно - те са страхотни момчета, истински професионалисти в своята област. Все още поддържаме връзка.

  Страхотни - и защото се различават от повечето други. Радио VOS е официалната интернет радиостанция на Всерусийското общество на слепите.

Случи се така, че след закриването на радиостанцията «Спорт ФМ» през същата 2018 г., където работих като водещ почти 10 години, Радио VOS сега излъчва най-голям брой футболни мачове. Тоест, това е, де факто, най-футболното радио в страната.

 

С неговия главен редактор Игор Роговски реших да обсъдим не само този удивителен момент. Днес, когато ни стана навик да се оплакваме от живота (не споря - 2020 наистина донесе големи проблеми), ще бъде полезно за всички нас да си припомним, че около нас има хора, от гледната точка на които много трудности изглеждат преувеличени или несъществени сами по себе си. Исках да чуете разказът на един от тях - човек, който, загубил зрението си в детството си, не се е сринал, въпреки обстоятелствата. Историята е напълно не звездна, но проста и искрена. За любовта към живота, въпреки всички трудности и изпитания. Относно избора - да се борим или страдаме, За пътя, който трябва да следваш - дори и да е невидим. Е, малко за футбола, къде без него ...

 

- Все още понякога си спомням този ден. Бях на 10. 1980, родната Тула, ваканция, всички гледат Олимпийските игри в Москва, представяйки си, че са известни спортисти.

Карах колело. От дръжката на вратата до дървото в предната градина, през тротоара беше опънато тънко въже. Извършваха се някакви работи по покрива на къщата и за да не ходи никой на това място, работниците решиха да го „оградят“ по този начин. Беше вечерно време и аз просто не забелязах това въже. То премина през горната част на волана, някъде на нивото на врата ми. Велик продължи напред, а аз паднах обратно на асфалта, удряйки се в тила. Дядо ми не беше далеч - с мъжете в двора, къртеха с кози крак. Той видя, изтича, върна ме вкъщи.

Да, носех очила - зрението ми беше лошо. Минус три или минус пет - не помня точно. Но там дори човек със сто процента зрение не би видял нищо. Нямаше специални предупредителни знаци или ярки цветове. Просто тънко въже.

Съдбата ли беше? Какво е съдбата? Верига от закони. Поне така го чувствам.

Не, зрението не изчезна за една нощ. Същата вечер, половин час по-късно, отново изтичах на улицата. Но падането беше дало началния тласък - ретината ми започна да се отлепва. Зрението прогресивно намаляваше, всичко стана замъглено. Спомням си, че всяка сутрин се събуждах и гледах прозореца - рамката ставаше все по-крива и крива. Първоначално го скрих от родителите си - мислех, че ще мине. Но когато започнах да се движа внимателно, те разбраха всичко.

***

Не възприемах случилото се като драма или трагедия. Явно заради възрастта. В един момент дори стана готино, че няма нужда да ходя на училище.

Разбира се, имаше достатъчно препятствия. Когато не можеш да се държиш както преди, става трудно да общуваш с приятелите. Всички момчета играят на двора, а вие седите у дома. Затова за известно време, когато бях почти сляп излизах навън и се придвижвах из района, разчитайки само на мускулната памет. Припомнях си всяка дупка и спокойно отивах до машината. Хората не знаеха, че съм загубил зрението си. Освен това някои се зарадваха за мен. В крайна сметка преди това носех очила, а сега ходех без тях.

***

Тулските лекари сметнаха, че имам проблем със зрителния нерв и планираха да го решат с помощта на трепанация на черепа. Тоест, да нахлуят в главата ми и да ровят надълбоко. Добре че родителите ми не се съгласиха на това.

През 1981 г. претърпях две операции в Москва - в известния институт Хелмхолц. Първата операция беше успешна - зрението ми се върна в голяма степен. И по техните думи хирурзите решиха да „консолидират ефекта“. Както разбирам сега, това е било просто експеримент. Втората операция, извършена буквално седмица или две по-късно, се оказа неуспешна и напълно заличи постигнатото след първата. По ирония на съдбата са го направили точно на рождения ми ден - 23 септември. Такъв беше „подаръкът“.

Трудно ми е да кажа какво се обърка. По онова време такива проблеми се решаваха по механически способ - все още нямаше лазер Или както днес - укрепват ретината със силикон. Това беше скалпел на хирургия, а при нея решаващи са микроните. Ретината е изключително крехка. Едно неправилно движение на ръката и тя се пречупва, извива се.

  Тогава в „Хелмхолц“ ни предложиха: „Върнете се след една година“. Може след израстването на организма нещата да се променят. Но те не даваха никакви гаранции и беше ясно, че това са чисти оправдания.

Лично аз не обвинявам никого.

По-късно започнах да разсъждавам, да анализирам. Но след операцията не съм мислил „Какво да правя, Как да живея? ". Очевидно естественият за мен оптимизъм е надделял. Ако само беше станало иначе...това изобщо не е моят подход. Каквото е станало...станало е. Освен това остатъчното ми зрение все още беше запазено в най-крайната част на зрителното поле. Виждах нещо под ъгъл. Някакви светлинни усещания, очертания на фигури, лица. Спомням си лицето на майка ми. В един миг помръкващо и посивяващо.

  Този начин на визуално възприятие остана с мен до 14-годишна възраст. И тогава изчезна. Превърнах се в незрящ човек. С други думи, сляп.

***

През 1981 г. вече не можех да ходя в редовно общообразователно училище. Четвъртият клас трябваше да започне в интернат. Първо, аз и моите родители отидохме в района на Рязан - град Ряжск, но там прекарах буквално един ден, беше по-скоро училище за слабовиждащи деца. И след това - в Москва, в интернат №1. Пристигнахме вечерта, но директорът Анна Ивановна Сизова беше там. Посрещна ни, говорихме. Обадиха се на учителката, която работеше с 4-ти клас. Юрий Нилович Щетинин ме хвана за ръката: „Да отидем да се срещнем с момчетата“.

Тогава имах може би най-трудните преживявания в живота си. И ако ме е налягала депресията, това е било през този период. Защото трябваше сериозно да се приспособявам към новите условия. В края на краищата това не беше обучение по обичайната схема - идваш сутрин и напускаш вечер. Или се прибираш за уикенда. Прекарвах там седем дни в седмицата. И първите месеци, разбира се, надделяваше самотата. Същата стая, през уикендите, никой близък до теб, един вид инкубация. 

  Но тези чувства бързо отминаха. Свикнах, появиха се приятели. Мнозина имаха свои, не по-малко тъжни истории. Едно от момчетата, той беше с няколко години по-голям, въпреки че дойде в интерната по-късно от мен, намерил заедно с приятели останал от войната противотанков патрон. Захванали се да го пилят...е, изпилили го.

  Атмосферата в училището беше такава, че всеки постоянно правеше нещо. Бяхме 10 в класа - освен учебния процес, абсолютно всички обичаха музиката, занимаваха се със спортни секции. Свободно време практически нямаше. И меланхолията отмина сама.

Свирих на барабани в ансамбъл и ходех на гимнастика. В резултат получих втора категория за възрастни. Слепотата не пречи. Например, когато имаше прескок смятахме крачките до уреда. Няма съмнение, беше рисковано. Но по този начин се разви мускулната ми памет, което по-късно много ми помогна в живота.

***

Друг важен от емоционална гледна точка за мен момент беше когато за първи път хванах бял бастун. Мислех си на глас: "Как хората ще ме гледат сега?" Когато ходиш с някого, дори хванал го за ръка, все пак е различно. А оттук-нататък - сам. И като капак - във възрастта на подрастващ. "Какво ще си помислят момичетата за мен?" Едно психологически трудно решение.

Да помоля някого за помощ, да се поставя в зависимост, свикването с това също ми отне известно време. Още в студентските си години да отида сам до магазина, да си купя нещо, било то и елементарно ядене, това можеше да създаде проблеми. Ако успееш да се кооперираш с някой от общежитието - добре. Пропуснеш ли момента - няма какво да ядеш вечер. направиш си чай и си лягаш. Случвало се е. 

  Важно беше да осъзная едно обстоятелство. Винаги съм искал да бъда самостоятелен. Но в нашия случай самостоятелността не е непременно независимост. Така или иначе ти зависиш от много неща. И в такива моменти беше нужно да се научиш да взимаш решения. Защото ако ти не го направиш няма кой да го свърши вместо теб.

  Никога не съм ронил сълзи. И не са ме обхващали мисли за самоубийство. Това изобщо не е моята история. Въпреки че такива случаи имаше достатъчно. Но според мен това е характерно за загубилите зрение в по-късна възраст. При децата и юношите разсъждения от този тип са по-скоро несериозни: "Ей сега ще умра и ще видите тогава".

  Освен това винаги имах късмет - наоколо имаше удивително добри хора. Да кажем, със Слава Ханов сме приятели от детството. Учили сме  в същия интернат №1, свирили сме заедно в ансамбъл. Виртуозен китарист, Свирил е с много известни музиканти, включително западни. Например с Дейв Коз, многократен носител на Грами. Сега Слава е ръководител на колектива на Любов Успенская.

Заради него, между другото, по едно време се заинтересувах от протестантството. Отидох при баптистите, когато научих от Ханов, че идолът на моята младост Андрей Макаревич посещава същата църква. Помислих си: "Ако такива хора вярват, тогава си струва." Но някак не се получи и аз като кръстен се върнах към нашата православна религия.

***

Естествен оптимизъм, отношение към живота, хумор, среда, семейство, работа - всичко това помогна да не зацикля над проблемите. В същото време доста често ставам свидетел на примери, когато хората много трудно понасят загубата на зрение. Като правило, колкото по-възрастен е човек, толкова по-трудно му е. Мнозина пият твърде много, решавайки, че всичко е свършило. От невъзможността да се реализираш, от самотата. Случва се в семействата, когато възникнат подобни проблеми, съпрузите или съпругите да не издържат и да си тръгнат.

Искам да апелирам към слепи хора, на които им се струва че са сами. Не са.

   Само членовете на ВОС са 200 хил. И животът сега е съвсем различен - огромно количество информация, всякакви услуги. Стана много по-лесно да решаваме някои ежедневни проблеми, отколкото например по мое време. Толкова много неща са измислени! Има устройства, с които можете да разберете дали в стаята свети светлината. Или да определяте цвета на дрехите. Преди беше необходимо да се помни коя тениска в гардероба е най-отдолу черна или бяла. А сега носите специално устройство и то ви казва всичко. Не е нужно да се блъскате във всеки автобус и да питате кой номер е. Дори шега имаше такава - "Какъв бил автобусът, не виждаш ли -  железен". Сега навигаторите работят, има и други програми. Да си поръчаш такси или храна в дома - никакъв проблем.

  Имах и тежка част от живота си заради проблеми с алкохола. Преди пет години. Но това не беше депресия. По-скоро напротив - водих твърде див живот.

Как спрях ли? Тялото ми е такова, че веднага ми дава знак, че не е редно да постъпвам така. И нивото на агресия към най-близкия ми човек започна да излиза извън границите. 

Тогава прекратих връзката си с Бог. Защото бях разочарован. Веднъж бях в такова неадекватно състояние, че трябваше да ме държат. Добре че в ръцете ми нямаше нож или нещо подобно. Накрая всичко завърши с верижка с кръст, откъснат от врата ми.  Видях в това знак. И след известно време стигнах до заключението - ако нося кръста и понякога се моля, но Бог не ми помага да избягвам такива ситуации и да се преборя със себе си, защо изобщо ми е необходим. Може би изводите ми не са правилни.  И ще мисля още по въпроса. Но засега това е положението. След 25 години спрях да нося кръст. Защото престанах да виждам защита в него.

 

Никога не съм мислил сериозно да се върна в Тула и да живея с родителите си. Живях няколко години след медицинското училище и осъзнах - не е вариант. Не че беше лошо, просто всички приятели, връзки и контакти останаха в Москва.

И завърших колеж в Кисловодск - където работих четири години в поликлиника като масажист. Сериозна практика, колосален опит в общуването с хората. Имаше много случаи - включително и забавни. Един ден дойде жена, по гласа усетих че явно започна да се притеснява пред млад специалист като мен. А аз:"Какво пише в направлението Ви?", "Масаж на зоната на врата", "Добре, съблечете се до кръста.", "Отгоре или отдолу?"

След Кисловодск и Тула се върнах в Москва. Наех стая, работих. продължих да се увличам по радиото. Нали разказвах за първите месеци в интерната?! Копнеж, самота. за развлечение - само малък радиоприемник. Тогава мисля, че се зароди любовта към тази професия, която до голяма степен предопредели бъдещата ми съдба. Започнах да прекарвам часове в училищната радиостанция - научих се да подготвям репортажи, да правя записи.  ...

  През 2007 г. в Москва стартира излъчването на радио RANSIS, първата интернет радиостанция в Русия за хора със зрителни увреждания. Бях пряко ангажиран с неговото създаване и работих там шест години. След това, решил най-накрая да приключа с кариерата си на масажист, започнах като щатен служител на радио VOS.

Радио VOS е екип от съмишленици. Имаме много невероятни истории. Ваня Черенев...уникална личност. Причината не е само, че е сляп звукорежисьор, нещо доста рядко. Той бил сляп от дете и се е обучавал в общообразователно училище.По ирония на съдбата - в град Глазов (Очи).  Знам, че е имал много проблеми с комуникацията, депресия. Но се е взел в ръце, дошъл в Москва и завършил образованието си в специализирана художествена академия. След това с помощта на приятели дойде при нас. Сега Ваня работи изцяло по предавания на живо на същото ниво като своите зрящи колеги.

 Винаги съм се занимавал със спорт. Като дете в Тула карах кънки. Въпреки факта, че носех очила и лекарите ми забраняваха да бягам.  Харесвах много хокея - дори повече от футбола. Спомням си как гонех шайбата, как гледах мачове на ЦСКА и стисках палци за армейците. Спомням си Крутов - мощен, глава и рамене едно, едва ли не без врат. Имаше и някакво награждаване за фигуристите - и Харламов им връчи награда. Но по някаква причина с каменно лице. Да не кажа ожесточено. По мое мнение, не беше много преди същата тази авария.

Все още не съм променил симпатиите си към ЦСКА. Не съм  фанатик, а фен. А по радио VOS повечето от служителите са „коне“ (традиционно, по-скоро обидно  прозвище на привържениците на ЦСКА - бел. прев.).

Тази година на един от мачовете на футболния отбор успях да говоря със Слуцки. Работихме на съседни позиции с Първи канал, запознаха ни преди началото на мача. Леонид Викторович остави приятно впечатление, съгласи се да се снима без проблеми. Бях изненадан от ръкостискането - такова голямо ръчище.

"Бойкотирам евромачовете, ако Слуцки не е там, за да коментира. " Видеото за Рубин доби широка гласност. Получи уважение дори от феновете на Хъл.

  "С кого бихте искали да се запознаете от света на спорта?"

 С много. С Акинфеев. С Овечкин. С Khabib. Привличат ме силните хора. Интересно е да се знае как са преодолели себе си, обстоятелствата.

  Да, сега Радио VOS излъчва най-много футболни мачове в страната.

Това е едновременно просто и тъжно. Честно казано, не е защото сме толкова готини. След като радиото Sport FM беше закрито, за съжаление не останаха алтернативи. И сега много колеги, които са работили там, коментират за VOS.

  Всичко започна през 2017 година. С моето пряко участие. Може дори да се каже - заради мен. Със сигурност знаех, че има аудио коментари за спортни събития в Европа и Америка, и разбрах, че това може да предизвика интерес у нас. Нещо повече, КСРК ВОС   - нашият център за културна и спортна рехабилитация - по това време разработваше тема със звукови коментари за филми. А спортът е много близо. Всички мои познати, които се интересуваха от спорт, бяха единодушни: „Коментарите по телевизията са ужасни, невъзможно е да се слуша! Случващото се на терена е напълно неразбираемо. Някога имаше Озеров, Перетурин, Маслаченко, Майоров ... Направете нещо свое - предназначено конкретно за незрящи”.

  Имахме ресурси, световното в Русия чукаше на вратата. Разбрах - има интерес, търсене, хората са лишени. И като програмен директор започнах да тормозя нашия тогавашен главен редактор Ваня Онищенко: „Трябва!“ Започнахме да изпращат писма до Министерството на културата, до Министерството на съобщенията, естествено - до Министерството на спорта. Но в началото оставахме с усещането, че писмата изчезват в нищото. И едва след като президентът на РФС Виталий Мутко бутна където трябва - решението беше взето.

Когато проведохме първото излъчване - беше през лятото на 2017 г., полуфиналът на Купата на Конфедерациите Португалия - Чили, емоциите, разбира се, бяха незабравими. Сякаш планината беше преместена. Доскоро не беше ясно - ще се получи ли или няма да се получи. Освен това мачът се оказа с всички възможни екстри - продължения, дузпи.

  След това дойде Световното първенство. Тогава наистина всичко започна. Официалният сигнал, интершум, най-добрите водещи на "Sport FM", 31 предавания от 64 мача ... може да се каже, че работихме нон-стоп и това беше нещо.

Сега коментираме националния отбор, руското първенство (опитваме се да предаваме поне един мач от турнето), европейските купи. Много от репортажите излъчваме от стадиона, благодарим за това на РФС. Когато Германия се завърна за първи път тази година след пандемията, коментирахме мачове от Бундеслигата. Опитахме се дори да отразяваме хокей, но за съжаление интересът не е същият като към футбола. Хората също искат биатлон, баскетбол ...

  Отново това е моя инициатива и е подкрепяна от ръководството. Има разбиране - това е необходимо за слепите слушатели. Има ли интерес, трябва да се откликне. Знам, че дори тези, които не са запалени футболни фенове, слушат нашите предавания. Само за да разбера какво се случва в живота.

  Можем да излъчваме репортажи паралелно - от студиото до редакцията, както и директно от стадионите. Някои клубове в Руската професионална лига са инсталирали специално оборудване за тифлокоментари, като Спартак, Локомотив и Зенит. Там коментаторите работят за незрящи фенове, дошли на стадиона, които вземат със себе си на трибуните специални приемници.

 

По какво се различава футболът по слух?

 Това до голяма степен зависи от присъствието на фенове на трибуните, от атмосферата. Тази година, когато повечето мачове по очевидни причини се проведоха пред празни или незапълнени трибуни, отново се убедихме колко важно е това. Е, и от работата на коментатора, разбира се - как той умее да предава атмосферата, да детайлизира случващото се, да обърне внимание на нюансите. Това всъщност е значението на tiflo коментирането.

  Много от самите слепи играят футбол. Естествено, със специфични правила, със специална звъняща топка. По време на тази игра публиката не трябва да вдига шум. Наскоро имаше голяма конференция на ВО в Подмосковието, на която бяха демонстрирани подобни състезания по волейбол.

Фактът, че слепите хора по някакъв начин са различни, е мит. Абсолютно същите са като останалите. Друго нещо е, че много от нас преминават през интернати. И в това се състои спецификата. От детството се научавате да споделяте, съчувствате, помагате, да бъдете заедно. Чувството за единство и взаимопомощ стават неразделна част от живота.

Разбира се, животът на слепите в Русия не е толкова удобен, колкото например в Европа. Въпреки че през последните години в Москва е направено много - светофарите са оборудвани със звук, в автобусите се е появило гласово оповестяване. Стана много по-лесно. Това вероятно не е така в регионите. В Сочи се проведоха Параолимпийските игри, всичко беше демонтирано и се оказа, че вече нищо на никого не е нужно. Доста неприятна история? На опашките хората показват недоволство. Най-често на гарата. Понякога отивам в Тула, за да посетя родителите си. Влакът или електричката отпътува - трябва бързо да взема билет. На опашката са трима-четирима души. Обяснявам ситуацията, така и така. Навсякъде има съобщения, че хората с увреждания се обслужват с предимство. Нося черни очила и бял бастун. Но никой не го интересува. Започва се: „Имате собствена каса - за инвалиди! Отидете там, за да Ви обслужат. А тя е затворена, какво да правя?! Такова отношение по-скоро дразни, отколкото обижда.

  Нямам девиз за живота. Но е ясно, че „никога не се отказвай“ е много правилно твърдение.

 И понякога на човек му се налага да се събере, как иначе? Не вярвам в чудеса и не съм се сблъсквал с такива. Ето защо е изненадващо, когато здрави хора или, както обичаме да се шегуваме днес - условно здрави, за които всичко е благополучно започват да се оплакват от някои дребни проблеми. По-често само за да оправдаят мързела си. Така се изкушавам да им кажа: „Престанете да хленчите! Размърдайте се и започнете да правите нещо. Поне имате един много голям плюс в сравнение с мен! " Понякога дори го казвам, ако ситуацията го позволява и  когато осъзная, че човекът има нужда от такива думи. и че те могат да му помогнат.

  Още  от детството си общувам с хора, които обичат да плачат на нечие рамо )руският израз е да плачеш в жилетка - бел. прев.). Явно умея да ги предразполагам. Кога плаках за последно: При гледане на филма "Времето на първите", когато космонавтите бяха спасени в тайгата - не можах да се въздържа.

  Със съпругата ми Грета се срещнахме в обща компания. Тя няма проблем със зрението. Това е първият брак за мен и за нея. Познаваме се от 12 години, женени сме от 10. И все още се чувстваме добре заедно. Не е ли това най-важното?

Разбира се, визуалният елемент липсва. Но аз съм доволен от живота. Както беше казано в един филм: „Отнасям се към това философски“. В крайна сметка да бъдеш доволен или не е единствено твой избор.

  Мечти? Да, вече скачах, катерих се и карах колело. Може би да посетя места, където все още не съм бил - в Африка например. Или в тайгата, в Чукотка. Или в Тибет - да се заредя с енергия. Също така искам да събера разпръснатите си песни, много от които съществуват само в демо вариант, и да запиша пълноценен музикален албум.

  На 50 се чувствам успял човек. Основното, което искам, е нещата да не се влошават. Да работя, да остана в професията. Радиото е това, което ми харесва да правя. Което мисля, че разбирам.

  Кое е първото нещо, което бих искал да видя, ако имах такава възможност?Лицето на съпругата си, мачът Русия - Испания на Мондиал 2018. И как Зидан изпълнява известния си финт.

 

 

Превод:

Александър Велков

 

Дата на публикация:

30 декември 2020 г

 

Източник:

https://www.championat.com/football/article-4229769-intervyu-otkrovenie-slepoj-zhurnalist-i-radioveduschij-o-zhizni-v-rossii-futbole-problemah-boge-i-lyubvi.html