В Русия ще обучават слабовиждащите по нов метод

Русия ще започне въвеждането на програма, която ще разпознава брайловото писмо и ще го преобразува в текст. Програмата вече започва да се прилага в 31 региона на Русия и Узбекистан. С нейна помощ хората с увредено зрение ще получават нов тип обучение. Това се посочва в съобщение, получено от редакцията на "Lenta.ru".

  Програмата, разработена от Иля Оводов, финалист на международното състезание ASI World AI & Data Challenge, е създадена за учители в приобщаващи училища, служители на съответните образователни и медицински институции и семейства, в които има незрящи деца. Разработчикът на програмата споделя, че самият той се е сблъсквал с проблема с разпознаването на брайлов текст, тъй като най-малката му дъщеря Анджелина не вижда от раждането си.   Предизвикателството при четенето на шрифта за незрящи е, че е трудно да се възприема чрез очите. Трябва да положите усилия, за да видите белите точки на фона на бялата хартия.

 

  С помощта на Angelina braille reader - Оводов кръстил програмата на дъщеря си - при проверка на домашните, учители и родители ще могат лесно да "преведат" написаното от детето. "Докато преди проверката на домашното отнемаше няколко дни, днес този срок е съкратен до минути" - посочва се в съобщението.

  Към внедряването на софтуера вече се присъединиха 40 специализирани училища за незрящи и слабовиждащи, библиотека и две организации в района на Свердловск.

 Освен това програмата се прилага в Рязанска, Свердловска и Московска области, републиките Татарстан, Карелия, Удмуртия и  Крим, Санкт Петербург и други региони.

  Значимостта на разработката на Оводов беше отбелязано от Владимир Путин на форума „Силни идеи за новото време“. Руският президент изрази готовност да подкрепи развитието на решението.

 

Превод:
Александър Велков
Дата на публикация:
27 януари 2021 г.
Източник:
https://lenta.ru/news/2021/01/27/nezryachie/