Незрящ студент от Владивосток вгради в тялото си три чипа

Студент-инженер от Владивосток имплантира три чипа наведнъж в тялото си, с помощта на които плаща в магазини, в градския транспорт и съхранява лична информация. Микросхемите чувствително улесняват живота на младежа с увреждане. 

В Далекоизточния федерален университет наричат Евгений Некрасов първият студент-киборг, но причина за решението му не е да добива популярност. Евгений се вдъхновява от примера на московския инженер Влад Зайцев. През 2015 г. служителят в онлайн магазин имплантира в себе си чип от транспортна карта "Тройка". По-късно говори подробно за резултатите от експеримента на студентски хакатон във Владивосток.

   В областта на киборгизацията Евгений Некрасов стига по-далеч. В лявата си ръка той вече има три чипа: един за плащания, друг за домофон и трети за сигурно съхранение на пароли и лични данни.

  В катедрата по приложна математика и софтуер възприемат подобни тестове върху собственото тяло като принос към развитието на науката. Стремежът на Евгений да разшири собствените си възможности се проявил преди четири години, когато решава да учи програмиране, въпреки тоталната си слепота. 

  На 14-годишна възраст младежът получава сериозно нараняване, което го лишава не само от зрението, но и от дясната ръка. Той научил основите на програмирането буквално по усет и свикнал да възприема дори най-сложната информация чрез слуха си. Сега това му е полезно при комуникацията чрез програмите за чат. Текстовите съобщения се озвучават от специална програма, скоростта на говор на която надвишава седем пъти нормалната. 

  Талантът на незрящият програмист е оценен и от студентски екип от разработчици. В научните центрове на университета паралелно се изпълняват няколко проекта, чиято цел е подпомагане рехабилитацията на хора с увреждания. Тук създават иновативни протези за ампутирани крайници, подобряват невростимулаторите за пациенти с болестта на Паркинсон и в сътрудничество с лекари посредством технологии за виртуална реалност се опитват да докажат ефективността на дадено лечение. 

  Собственият проект на Евгений Некрасов е и темата на дипломната му работа - създаване на уникален интернет ресурс, напълно достъпен за незрящи. Мечтаел за това още от училище. 

Заедно с езиците за програмиране Евгений, въпреки обстоятелствата, усвоил свиренето на китара. Докосва струните с помощта на медиатор, пришит към бандажа на протезата. Инструментът е дарен от вокалист на американска рок група. Той научил за необичайният руски студент благодарение на кампанията за набиране на средства за образованието на Евгений в Австрия.   

 

Превод:
Александър Велков
 
Дата на публикация:
8 февруари 2021 г.
 
Източник:
https://www.ntv.ru/novosti/2508981/