Незрящ падна върху жп. релси от платформа без тактилни плочи, които да ориентират за ръба

Кливланд Гервайн беше убит от пътнически влак, след като миналата година падна на релсите на гара Eden Park  

Мъж с увредено зрение, убит от влак, вероятно е паднал на релсите, тъй като по ръба на перона няма маркировка, която да го ориентира, установи разследване.

В петък (19 февруари) Отделът за разследване на железопътни произшествия (RAIB) публикува своя доклад за инцидента, случил се на гара Eden Park, в югоизточен Лондон, на 26 февруари 2020 г.

 

Въпреки че докладът не установява вина или отговорност, RAIB е дал шест препоръки на няколко органа на железопътната индустрия и аварийни служби за предотвратяване на бъдещи железопътни произшествия с хора със зрителни увреждания.

На 26 февруари, малко след 19:00, пътнически влак, който се движел с около 25 мили в час, ударил жертвата Кливланд Гервайн. Секунди преди това той бил паднал от перон 1 на гара Eden Park.

 

Докладът установява, че 53-годишният мъж "вероятно" е паднал от ръба на перона защото няма нищо, което да го предупреди за опасността - на много станции има тактилни ивици, които хората могат да почувстват с крака или ориентири, в близост до ръба на перона.

  От Службата за спешно реагиране се отзовали на местопроизшествието, но не успели да установят дали захранването на третата релсова тяга е било изключено, до момента когато пристигнал човек от персонала на компанията Network Rail.

Това, се посочва в доклада, е довело до закъснение с повече от 12 минути между пристигането на линейка от лондонската здравна служба и и осъществения достъп до релсовия път с цел оказване на медицинска помощ. 

Г-н Gervais редовно е използвал обществен транспорт, се посочва в доклада. Той бил незрящ, само със светлинна чувствителност в дясното и намалена острота и тунелно зрение в лявото око. Освен със зрително увреждане той бил и със затруднена подвижност. Използвал помощно средство. Погрижил се е за това то да бъде боядисано в бяло, за да могат околните да го идентифицират като зрително затруднен. Но когато пътувал по железопътната мрежа, не използвал бастуна, за да намира и избягва препятствия.

Докладът установява, че е „вероятно“ той да се е приближил до и да е паднал от ръба, защото не е знаел, че е толкова близо. RAIB определя това като най-вероятната причина, въпреки че съществува и възможност да са повлияли други фактори.

  Разследването установи, че ръбът на платформата не е снабден с тактилни повърхностни маркировки, предназначени да помагат на хора с увредено зрение, което е „възможен причинен фактор“ за инциденти.

В констатациите на RAIB се посочва, че  кКомбинираният ефект от насоките ,  целящи безопасността на пътуващите със зрителни проблеми и включващи маркиране на ръбовете на пероните с тактилни повърхности  и прилагането на тези насоки не винаги води до желания резултат. В доклада са споменати следните отговорни институции: Министерството на транспорта (DfT), Службата на железопътния и автомобилния транспорт (ORR), Борда за железопътна безопасност и стандарти (RSSB), жп. компанията Network Rail and Southeastern railway's. 

Препоръки на RAIB 

RAIB отправя шест препоръки, вследствие своето разследване, с цел подобряване на железопътната безопасност и предотвратяване на бъдещи железопътни произшествия.

Според доклада първата и втората са адресирани към DfT и Network Rail: 

1. Да се усъвършенстват предписанията при взимане на решения за монтиране на тактилни повърхности в края на пероните на жп. гарите.

2. Да се разработи план за инсталиране на тактилни повърхности в места с по-висок приоритет в железопътната мрежа. Третата е адресирана до Групата за доставка на железопътни линии:

3. Да се разработят средства за намаляване на риска за хората със зрителни увреждания, използващи гарови платформи, където все още не са монтирани тактилни повърхности.

  Четвъртата е насочена към ORR:

4. Да бъде подобрена обществено достъпната информация, което да помогне на хората с увредено зрение да решат дали е безопасно да пътуват по определен маршрут. 

Петата препоръка е към RSSB:

5. Да се създадат предписания, посредством които да се гарантира че железопътната индустрия разполага с достатъчно информация, насоки и инструменти, чрез които да се оказва ефективно влияние за намаляване на риска за незрящите, ползващи жп. транспорт.

  Препоръка №6 е отнесена до Британската транспортна полиция, Националния съвет на ръководителите на пожарната, Асоциацията на ръководителите на линейки, Лондонската пожарна бригада, Лондонската служба за бърза помощ и компанията "Нетуърк рейл": 

6. Да се подобрят предписанията, свързани с персонала на службите за спешна помощ, реагиращ на инциденти в националната железопътна мрежа. 

"Мислите ни са за семейството на жертвата" 

Главният инспектор по железопътните произшествия Саймън Френч каза: „Този трагичен инцидент доведе до смъртта на мобилен човек с нарушено зрение, разчитащ на железницата, за да го транспортира безопасно.

Публикуваме доклада с мисъл за семейството и близките му хора.

„Нашето разследване стигна до заключението, че липсата на тактилна ивица по ръба на перона може да е била фактор за този инцидент.

"Тези ивици се използват, за да осигурят на пътниците с увредено зрение индикация, че се приближават до ръба на перона. Eden Park далеч не е уникален  в това отношение - около половината от всички основни станции във Великобритания също не са оборудвани с това помощно средство за хората със зрителни увреждания. "

SurreyLive се свърза за коментар с всички организации за спешна помощ и железопътните и транспортните органи, споменати в доклада.

  Министърът с ресор железници Крис Хийтън-Харис заяви: „Това беше трагичен инцидент и изказвам най-дълбоките си съболезнования на семейството и приятелите на Кливланд Гервайн.

„Приемаме изцяло препоръките на RAIB в доклада и се ангажираме изцяло с подобряване на безопасността и достъпността на гарите в нашата железопътна мрежа.

„Работим с Network Rail по план за разгръщане на тактилни повърхности на пероните и всеки път когато е необходимо ще показваме абсолютно ясно на индустрията, че очакваме да дадат приоритет на инсталацията."

  „Нашата амбициозна приобщаваща транспортна стратегия - фокусирана върху повишаване на достъпността - постигна значителен напредък. В Програмата„ Достъп за всички са вложени 350 милиона британски лири за осигуряване на достъпни маршрути без стълбища на повече от 200 станции, а още 124 станции ще направят подобрения в по-малък мащаб, включително полагане на тактилни повърхности.

"Все още пътят пред нас е дълъг, но създаването на по-безопасна железопътна линия ще остане наш приоритет." 

Жаклин Стар, главен изпълнителен директор на Rail Delivery Group, каза: „Искаме да направим железопътната линия приобщаваща и достъпна за всички, за да гарантираме, че трагедия като тази никога няма да се повтори.

"Приветстваме тези препоръки и ще работим в тясно сътрудничество с железопътните компании, RSSB и експерти в областта на хората с увреждания, за да намерим най-добрия подход към това пътуването с влак да стане по-безопасно за незрящи и слабовиждащи пътници, същевременно подкрепяйки Министерството на транспорта и Network Rail в прилагането на подобренията."

 

Алън Спенс, ръководител на обществената и пътническа безопасност на Network Rail, добави: „Нашите мисли са със семейството и приятелите на г-н Gervais, който загуби живота си в Eden Park миналата година.

„По времето на инцидента бяхме в процес на монтиране на тактилни плочки на пероните на гарата в този район. Всъщност те вече са монтирани в Eden Park, макар  за съжаление това да приключи след инцидента."

"Нашият фокус е върху осигуряването на безопасна и надеждна железопътна линия за всички пътници, а това означава да продължаваме да подобряваме достъпността. Постигаме напредък, но знаем, че има още много работа.

  „В доклада на RAIB има много важни познавателни елементи и ще работим с колеги от бранша, за да изпълним препоръките.“

 

  Говорител на службата за бърза помощ в Лондон заяви: „Подкрепяме препоръката, направена от Отдела за разследване на железопътни произшествия, с  който сме работили в тясно сътрудничество. Вече сме предприели стъпки за подобряване на нашите предписания, в случаи при които служител на Network Rail не се намира на мястото на инцидента.

"Нашите мисли и симпатии са със семейството на г-н Gervais през този труден период."

Лондонската пожарна бригада също изрази своите съболезнования. Говорител сподели: „Ние работим в тясно сътрудничество с партньори след подобни инциденти, за да гарантираме, че безопасността на обществеността и на нашия персонал ще остане приоритет."

"Нашите мисли са с приятелите и семейството му в този труден момент. Предстои ни внимателно проучване на препоръките, издадени от Отдела за разследване на железопътни произшествия."

 

 

 

Превод:

Александър Велков

 

Дата на публикация:

19 февруари 2021

 

Източник:

https://www.getsurrey.co.uk/news/local-news/visually-impaired-man-fell-onto-19873257