иновативна индивидуализирана LED светлина помага на хора с увредено зрение

Наследствената пигментна ретинопатия (RP) обикновено се появява между третото и петото десетилетие от живота и нерядко води до ослепяване. В Германия от това заболяване страдат между 30 и 40 хил. души. Цифрата в световен мащаб е 3 милиона. Но дори засегнатите да не ослепеят напълно, качеството им на живот чувствително се влошава. Същото се отнася и за хората със свързана с възрастта дегенерация на макулата (AMD), заболяване вследствие на което зрението си губят 5 хил.  германци. 

  С прогресирането на тези заболявания намалява и способността на очите да функционират нормално на недостатъчната за тях светлина.

 

  За да се противодейства на това затруднение, условията на осветление могат да бъдат съобразени с потребностите на засегнатите. Подобрението на визуалните характеристики се осъществява чрез регулиране на интензивността на светлината, т.е.контраста, който тя създава, и синия компонент на светлинния спектър, който често се възприема като дразнещ. Тъй като зрителната острота се увеличава, съответно намалява напрежението при зрителното възприятие. 

“MakULA - адаптирайте вашата светлина" 

  Един от начините за посоченото в горното заглавие е използването на така наречените крайни филтри или сини блокери. Досега обаче имаше технически ограничения за модифициране на спектъра на светлинните източници, особено флуоресцентни тръби, именно по този начин. Но сега учените от Fraunhofer Application Center Soest, Германия, и Департамента по електроенергетика в Университета за приложни науки в Юго Вестфалия искат да разработят такова решение като част от проекта „MakULA - Make Your Light Adapted”.

  „LED източниците на светлина сега позволяват точно тази възможност. Можем конкретно да дефинираме спектъра на излъчената светлина “, твърди Стефан Швайцер, професор в Катедрата по електроенергетика в Университета за приложни науки в Юго Вестфалия и ръководител на отдела за неорганични фосфори в Соест. В проекта, който ще продължи до средата на 2021 г., той координира сътрудничеството с партньора LWL-Berufsbildungswerk Soest, център за подкрепа за незрящи и слабовиждащи.

Очен тест и измервания

  В първата стъпка учените искат да разработят LED светлина с адаптиран цветен спектър. За целта те ще комбинират светодиодно осветително тяло с оптични филтри. Те обясняват, че емисионният спектър се регулира чрез избор и инсталиране на подходящ филтър, който в крайна сметка ще възпроизведе бял оттенък. При втората стъпка, емисионният спектър на LED светлината ще бъде адаптиран по електронен път. Модификациите, необходими за това, са технически много по-изискващи от инсталирането на цветен филтър, но предлагат повече потенциал за оптимизация.

  Оценка на приложимостта на осветителното тяло ще бъде извършена в центъра за професионално обучение LWL в Соест. „Ще бъде използвана проба за изследване на ефекта от различните честотни характеристики на светлината върху зрителната острота, контрастната чувствителност и зрителната толерантност на засегнатите лица“, разяснява Кристоф Марке, ръководител на Центъра. Очните тестове и измервания ще бъдат извършени с помощта на визуални тестови схеми при различно, точно определено осветление. Според изследователите, в зависимост от степента на увреждане или прогресиране на болестта,   индивидуалната атмосфера на осветление би трябвало да улесни засегнатите от тези заболявания и да облекчи дискомфорта им. 

Проектът се финансира с 10 000 евро от фондация Waldtraut и Sieglinde Hildebrandt. 

Превод:
Александър Велков
 
Дата на публикация:
2 февруари 2021
 
Източник:
https://innovationorigins.com/help-for-visually-impaired-people-with-innovative-individualized-led-light/