Украински студенти създадоха шапка за избягване на препятствия

В украинския град Кривой рог представиха устройство, чиято цел е облекчаване живота на хората с нарушено зрение. Специалната шапка е разработена от студенти в местния педагогически университет.

Талантливите млади хора са приложили съвременни информационни технологии, които позволяват в по-голяма степен да се опознава света, неговите закони и принципи. Изобретателите следват в специалностите "Физика" и "Роботика".

 

  "Устройството е предназначено за хора със зрителни увреждания, така че те могат безопасно да се движат по улиците и да не се страхуват от сблъсък с околните движими и недвижими обекти. Така навън ще се чувстват по същия начин като нас.", отбелязва един от авторите на разработката Андрей Командирчик. 

Как работи устройството

"Шапката за незрящи" се носи на главата,захранва се чрез обикновени или акумулаторни батерии. Работи на базата на технологията  SONAR (Sound, Navigation, Ranging (Звук, Навигация, Обхват). Системата е оборудвана с 3 ултразвукови сензора и 3 вибромотора. Ако човек се приближи до препятствие, ултразвуковият сензор предава сигнал към вибромотора, който сигнализира за опасността четири метра по-рано. Някой от частите за прибора били отпечатани на 3D принтер.

  Според разработчиците комбинацията между новото устройство и традиционният бял бастун работи перфектно. Шапката помага да бъде усетено препятствие на нивото на главата. Чрез белия бастун се идентифицират маркери, неравности и др. в близост до долната част на тялото.

  Авторите уверяват, че планират да развиват идеята си. Следващата им цел е създаването на костюм, на чиято повърхност ще бъде поставен вибромотор, който ще информира ползвателя за препятствия и възможна опасност.  

Превод:
Александър Велков
 
Дата на публикацията:
16 февруари 2021 г.
 
Източник:
https://innovation.24tv.ua/ru/krivorozhskie-studenty-sozdali-novosti-krivogo-roga-segodnja_n1543786