Как в Нижни Новгород помагат за рехабилитацията на сляпо - глухи

Оризови сладкиши, юфка и други изкушения 

Оризовите сладкиши Онигири са толкова лесни за приготвяне, че дори незрящ човек може да ги направи. Именно това доказаха участниците в кулинарния майсторски клас „Вълшебство на корейската кухня“, първото събитие от проекта „Самият аз съм майстор готвач“, който се реализира от регионалната обществена организация на родители на деца с увредено зрение в Нижни Новгород (NROORDIZ) “Перспектива", в помощ на сляпо-глухи граждани на региона.  

Кулинарно пътешествие

Този урок постави началото на поредица от кулинарни майсторски класове, които ще се проведат от февруари до май и ще завършат с практическа онлайн конференция с други региони, като подразделенията на "Перспектива" ще излъчат водещи и ще разказват за любимите си ястия. Всеки майсторски клас е посветен на националната кухня на една страна а приготвянето на традиционни ястия винаги е предхождано от сказка за тази страна и нейната култура. Корея като първата точка на такова кулинарно пътешествие не е избрана случайно: корейските ястия са интересни на вкус и лесни за приготвяне, участниците в майсторския клас ще могат да приложат наученото и у дома и да зарадват семействата си. 

Специалните деца в регионите се обучават в търсени професии

 - Направих точно това - казва Арина Галятина. - Прибрах се вкъщи и веднага предложих на семейството си да сготвя макарони с яйца, пиле и зеленчуци, каквито правихме по време на майсторския клас.  За щастие разполагали с необходимите продукти. Всички кулинарни срещи се провеждат в центъра за рехабилитация на сляпо-глухи"ПЛОТ" - "Пространство за хора, обединени от творчеството". Центърът съществува в база на NROORDIZ „Перспектива“ от пет години, но през ноември 2020 г. се състояло тържествено откриване на ново помещение, пригодено за работа с хора над 18-годишна възраст: това са възрастни, сляпо-глухи, по-късно загубили зрението си, и такива, при които слепотата се съпровожда с други увреждания. В центъра все още трябва да се направи много, за да бъде възможно най-удобен и полезен за клиентите но кухнята вече е оборудвана, което означава, че на нея можем да готвим с толкова хора, колкото е нужно.

„Докато нашата доброволка Екатерина Липина провеждаше майсторски клас, проверявахме колко удобно е да използваме новата кухня, какво й липсва, как да я направим още по-добра следващия път, още по-удобна“, казва Галина Липина, координатор на Проект "Мастършеф". 

Градина на перваза на прозореца

За човек, който няма проблеми със зрението, изглежда невероятно как незрящ може да извършва трудна работа с ръцете си: да шие, готви, тъче от мъниста. Ето защо творческите произведения на клиентите на центъра просто поразяват със своята оригиналност и красота. Има планове за поставяне на витрина в Центъра, където да бъдат излагани тези произведения пред гостите. Но това не е единственото, с което ползвателите на услугите на "Перспектива" могат да ни учудят. Те  могат да разкажат истории за пътувания, посещения на театри и музеи, засаждане на градини на первази на прозорци и образователни и празнични срещи. С една дума, за всички подробности от един интересен и наситен живот, който живеят благодарение на организацията.

- А за велосипедите нищо не ви разказах" - възкликва Анджела след половин час история със списък с дейности, пътувания и събития, които е запомнила и особено са й харесали, - Имаме няколко тандема. Зрящият придружител отпред, незрящият - отзад. И така се возим около езерото Мещерски. Възторгът не може да се предаде с думи. До загубата на зрението си преди осем години, не бях особено запозната с велосипеда!

 

 

За същото говори 67-годишната Раиса Роготнева, която въпреки почтената си възраст и факта, че тя и съпругът й Владимир живеят в Арзамас, винаги идва няколко пъти месечно в центъра, за да си побъбри с приятели и ментори и да вземе участие в различни дейности ... Освен това, сега тя има една, но пламенна страст - тъче по поръчка чантички с различни дизайни, които дори се изпращат в чужбина.

„Много е важно да говорим за това колко интересен може да бъде животът на незрящите“, споделя Раиса. - Веднъж на улицата някаква жена, като ме видя с бастун, започна да се вайка: "как можеш да живееш, когато нищо не виждаш“. Почувствах се неприятно от думите й, но когато се заговорихме се оказа, че тя бързо губи зрението си и не може да си представи как ще живее, когато то напълно изчезне. И аз й разказах за моя опит, за да не се страхува и да не се отчайва.

Социален подход

Има два подхода в отношението към уврежданията: медицински, обясняващ ги през призмата на патологията, която трябва да се лекува, и социален, с акцент върху премахването на бариерите, които обществото поставя около хората с увреждания. Медицинският подход се основава на състраданието към хората с увреждания, социалният подход настоява за тяхното равенство и създаване на условия, при които то е лесно да се упражни. Например, дори посещаването на център за рехабилитация за незрящ човек може да е изпълнено с трудности.

- Пътувам от Правдинск. Обикновено сама стигам до влака, а в Нижни Новгород вече ме посреща човек от службата за придружаване", разказва Людмила Мартинова.

  Но за някои дори тази опция не е достъпна. ако човек е сляпо-глух той не може да използва обществен транспорт и дори за такси се нуждае от придружаване. 

  Ръководителите на "Перспектива" разясняват че организацията съществува главно благодарение на безвъзмездни парични помощи, а таксиметровите услуги не могат да влязат в това перо. Самите клиенти, заради които се провеждат срещите, не са в състояние да си позволят такива разходи. И това е проблем, който постоянно трябва да се решава, да се търсят варианти. Защото е много важно хората да посещават часове, те ги очакват с нетърпение.

Таксито не е единственото перо, което трябва да бъде покрито със собствени средства. Например, държавната компенсация за разходите на центъра за социални и медицински услуги, предоставяни на сляпо-глухи и много търсени от тях, е неоправдано ниска. Често тези хора трябва да бъдат придружавани и един час работа на преводача от жестомимичен език струва повече от  максималната компенсация за цял ден работа.

  Ръководителите на НРООРДИЗ смятат че това е системен проблем, за който е важно да се напомня когато се обясняват спецификите на работа с клиенти на "Перспектива": "Колкото по-добре обществото и държавата разбират техните нужди, толкова повече възможности ще бъдат предоставени на сляпо-глухите”, счита  Ирина Германовна.

  А самата организация „Перспектива“ и нейният център „ПЛОТ“ са доказателство, че ситуацията с подпомагането на хората с увредено зрение и сляпо-глухите се променя към по-добро, има повече възможности за отдих и образование. Технологичният прогрес също много улеснява живота на хората с увреждания: благодарение на различни приложения в смартфоните животът на един незрящ човек става по-удобен и безопасен. Но все още има много проблеми. Незрящите младежи например изпитват затруднения да си намерят работа и като цяло себе си и мястото си в обществото. 

  Ирина Сумарокова, председател на управителния съвет, НРООРДИЗ "Перспектива":

- Ако незрящите не желаят да стават масажисти или нямат музикални наклонности, за тях буквално липсват други възможности. Предоставят се шансове за изучаване на определени професии, но никой не назначава незрящи, особено в малките градове или села.

  Следователно помощта за хора със зрителни увреждания трябва да се изразява в постоянно търсене на възможности, рецепти за успех. Често организациите от различни региони си взаимодействат, за да намерят заедно варианти, чрез които животът на хората с увредено зрение да става по-лек и интересен.

 

Превод:
Александър Велков
 
Дата на публикация:
17 февруари 2021 
 
Източник:
https://rg.ru/2021/02/17/reg-pfo/kak-v-nizhnem-novgorode-pomogaiut-reabilitacii-slepogluhih-liudej.html