Руско училище закупи 3D портрети за незрящи Сред експонатите личат имената на Путин, Сталин и Тръмп

  В Ярославска област служителите на регионалното правителство преценили че незрящите деца трябва да знаят как изглеждат Владимир Ленин, Йосиф Сталин, Владимир Путин и дори Доналд Тръмп. За тази цел към разчета за строителството на новото училище в село Вощажниково, в списъка с оборудване, предназначено за ползване от  незрящи и слабовиждащи ученици, било включено перо "тактилни 3D портрети" на гореспоменатите и други персонажи 

- При изграждането на нови училища се отчита това, че трябва да бъде осигурена достъпна среда за всички категории деца - такива изисквания са залегнали в заповедта на Министерството на образованието на Руската федерация, - обясняват от аналогичния висш орган на Ярославска област. - Заедно с рампи, широки врати, парапети и други елементи на достъпната среда, списъкът включвал и тактилни репродукции на картини и портрети за кабинетите по различни предмети. Що се отнася до критерия, той е направен на базата на това дали биографиите и историческата роля на личностите попадат в изучавания по програма материал. 

   Ясно очертаните линии, изработени от безопасни, нетоксични полиматериали, допринасят за това незрящите да усетят изображенията максимално точно. 

  Освен портрети на политици, училището поръчало и тактилни 3D изображения на поета Александър Пушкин, писателя Лев Толстой, физика Алберт Айнщайн, космонавта Юрий Гагарин, създателя на азбуката за незрящи Луи Брайл и други видни личности.   

  Комплект от 12 тактилни портрета струва на бюджета 25,5 хиляди рубли (около 5 610 лв. - бел. прев.). Едва впоследствие се оказало, че няма кой да се възползва от тях- във Вощажников липсват незрящи и слабовиждащи деца. 

  Всички обемни изображения са изработени от хипоалергенна пластмаса чрез вакуумно формоване. Освен това в долния ъгъл на всяко от тях е монтирана тифлолентичка със запаметена звукова информация. Когато бъде докосната с подходящото тифлоустройство, може да се изслуша  кратка информация за историческия персонаж и неговите постижения.

  Специално за учениците, четящи на брайл в долната част на всяко произведение е посочено името на популярната личност, както и наименованието на картината или иконата, по които е направена репродукцията. 

  Като цяло не всички ученици се отнасят с уважение към стандартните изображения на Путин. Наскоро десетокласничката от Ярославъл, Алина Морозова публикува видео в TikTok, в което е застанала до портрета на Президента на Русия в класната стая и като музикален фон е използвана песента "Labyrinth" на рапъра FACE. След качването на видеото момичето трябвало да дава обяснения в полицията. За сметка на това много от по-възрастните харесват Путин - за това говори фактът, че ликът му е изобразен върху личните им автомобили.

 

Превод:
Александър Велков
 
Дата на публикация:
28 февруари 2021 г.
 
Източник:
https://76.ru/text/education/2021/03/02/69790736/