Ползвате ли Facebook?

Да, активно - 60%
Да, но не много често - 20%
Имам профил, но влизам само когато ми е належащо - 5.7%
Имам профил, но не го ползвам - 0%
Имам профил, но го ползвам чрез близките си - 0%
Не, тъй като нямам достатъчно добри компютърни умения - 0%
Не, тъй като нямам желание - 14.3%

Общо гласували: 70

Кратко ръководство, което ще ти помогне, ако общуваш с човек със зрително увреждане

Когато срещнеш човек със зрително увреждане, чувстваш ли се обезпокоен? Не се притеснявай! Това са 6 важни насоки, които ще ти помогнат да общуваш по-лесно с човек с увредено зрение. Преди всичко бъди естествен и спокоен, започни разговора нормално и останалото ще се получи!
1. Обади се пръв!
Това е най-лесният начин да разчупиш леда. Ако говориш пръв, човекът с увредено зрение ще може да се ориентира къде се намираш. По гласа ще те познае. Кажи  му "Здравей" веднага щом го срещнеш, и го попитай дали има нужда от помощ.
2. Представи се!
Ако носиш бадж с име или униформа,  а аз съм с увредено зрение - ще поискам непременно да узная дали си служител, или случаен минувач. Добре е да кажеш кой си, за да съм наясно за каква помощ мога да те помоля.
Ако сме се срещали преди, може бързо да те позная по гласа. Разпознаването на гласа невинаги има този успех, за разлика от визуалната представа. При някои обстоятелства, като настинка например гласът може да звучи по-различно. Затова не се колебай да кажеш името си, ще спестиш време!
3. Увери се, че човекът, с когото говориш, е разбрал, че говориш с него!
Когато съм на шумно място, има моменти, в които мога да загубя ориентация. Ако държиш да ми кажеш нещо, трябва да разбера,  че искаш да разговаряш с мен.
Когато  вляза в стаята и съм с увредено зрение -  ако ме познаваш, можеш да ме назовеш по име. Можеш също да опиташ, като се приближиш до мен, говориш с лице към мен и кажеш: "Господине" или "Госпожо". Ако това не е достатъчно, привлечи вниманието ми, като ме докоснеш леко по ръката. Ако си далеч от мен, можеш да помолиш някой по-наблизо да го направи .
4. Описвай ситуациите!
Ако не можеш да ми обърнеш внимание в момента, кажи ми. Така ще знам, че си забелязал присъствието ми и ще те изчакам търпеливо.
Например: „Ще ти обърна внимание, но малко ще се забавя. Трябва да приключа с тримата души, които бяха преди теб.„ .
5. Предложи помощ, но не настоявай!
Неприятно е за мен, незрящият, да бъда хванат за ръка от непознат, който мълчи... и ме отвежда нанякъде. Често изпадам в подобни ситуации, но знам, че го правиш с най-добри чувства и това е похвално!
Затова най-лесно е да кажеш: „Здравей, мога ли да ти помогна?“
Човекът, с когото разговаряш, ще реши дали да  приеме, или не, в зависимост от ситуацията и уменията му за самостоятелност. Тогава той ще ти каже от какво има нужда. Той е този, който най -добре може да прецени! Просто го изслушай!
6. Бъди по-конкретен
Избягвай да даваш индикации, които зависят от зрението: „тука“, „не, не там“, „тука“…
Използвай ориентири: отдясно, отляво, отпред, отзад и не се колебай да описваш ситуации.
Например: „Пред теб има стълби надолу.„ Трябва да заобиколиш стола, за да дойдеш при мен." „Има стълб пред теб, можеш да го заобиколиш отдясно“.

Превод: Румяна Димитрова